in

Kenapa Kucing Memakan Rumput

Kenapa kucing Memakan Rumput? Kucing adalah haiwan yang pembersih, jadi mereka selalu berusaha membersihkan bulunya setiap waktu dengan menjilat bulunya. Disebabkan permukaan lidah kucing yang kasar, banyak bulu yang mati atau gugur tersangkut pada lidah.

Kucing yang bebas bermain diluar biasanya mengambil kesempatan ini untuk memakan rumput supaya dapat memuntahkan bulu tersebut yang dikenali “hairball”

Jika korang memelihara kucing di dalam rumah, sebaiknya korang menanam rumput didalam pasu supaya kucing korang boleh makan dan memuntahkan hairball tersebut. Jika tiada rumput, kucing ini akan memakan tanaman lain yang mungkin merbahaya kepada mereka kerana sesetengah tumbuhan beracun kepada kucing.

Jadi, untuk menghindari hairball sebaiknya sikat bulu kucing korang, (boleh beli di petshop)bagi mengurangkan kuantiti bulu gugur yang ditelan.

 

Rujukan  buku “memilih dan merawat kucing kesayangan- synergy media”

 

UPDATE: bagi yang tinggal di appartment, anda boleh dapatkan Catit Cat Grass dengan harga RM39.90 sahaja. Jadi  tak perlu susah-susah membawa kucing korang keluar dari rumah.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

11 Comments

Leave a Reply
  1. patutlaa… dulu mase kecik2 tnye nenek, nenek kate kucing tuh makan rumput buat ubat… naseb bek mase demam x jadi cam kucing pegie makan rumput.. hehe 😛

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kucing Ambil Anak Tupai Sebagai Anak Angkat

Kafe Kucing di Jepun