in

Punca Bulu Kucing Gugur

Keguguran bulu kucing boleh berlaku oleh pelbagai sebab. Sebagai seorang pemilik, ia boleh menjadi agak membimbangkan sebab tiba-tiba kita nampak kucing kita dah macam kucing kurap.

Antara sebab bulu kucing gugur adalah:

1) Alahan kucing

Mungkin kucing korang ada alahan yang korang semua tak tahu. Alahan ni boleh datang dari permaidani, ubat-ubatan, pakaian, habuk rumah, kulapuk, hama dan debung. Lalu menyebabkan kucing gatal-gatal yang tak terhingga…hoho. Habis la bulu kucing korang hilang.

 

 

2) Gigitan kutu

Gigitan kutu boleh menyiksakan kucingkerana bila terlampau gatal, bulu akan jatuh bukannya kutu tersebut. Jadi belilah ubat kutu ye.

 

 

3) Pemakanan Tidak sihat

Sebagai pemilik, menjadi tanggungjawab kita untuk menyediakan makanan yang berkhasiat. Tak semestinya dengan membeli makanan mahal sahaja. Nanti kami akan ceritakan makanan seimbang bagi kucing.

Jadi, pergilah ke farmasi dan dapatkan syampu yang sesuai bagi mengatasi masalah keguguran bulu kucing ni. Boleh cuba gunakan DOS Cat Shampoo, 500mL dengan harga RM4.90 sahaja. Murah tak?

Sumber artikel

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 50.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 50.000000%

4 Comments

Leave a Reply
  1. setahu sy kutu kucing xkan berjangkit dengan manusia sbb kutu nya lain2 jenis dengan manusia.. sy selalu jgak tido dengan kucing bwak masuk bilik alhamdulillah tak ada jangkitan.. tapi masalah hama tu tetap ada pd kucing jika kebersihan tidak dijaga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Monyet Ambil Kucing Jadi Anak Angkat

Tandas Automatik Untuk Kucing