Tips Kucing- December 19, 2011

Tips Susu botol untuk Anak Kucing Baru Lahir

Encik Kucing
8

Ada sesetengah ibu kucing tidak menyusukan anaknya atas sebab-sebab tetentu. Ini mungkin boleh menyebabkan ank kucing tersebut mati. Oleh itu, ada sesetengah inisiatif yang boleh diambil termasuklah menyusukan sendiri anak kucing tersebut dengan menggunakan botol.

Masa yang diperlukan: 10 hingga 20 minit beberapa kali dalam sehari

Apa yang Anda Perlukan:

Cara-caranya adalah seperti berikut:

1) Rendam botol susu tersebut didalam air panas kira-kira selama 5 minit. Kemudian, sejukkan semula botol tersebut.

BACA JUGA  Menjadikan Kucing sebagai sahabat kanak-kanak

2) Masukkan serbuk susu tersebut dengan jumlah yang betul. Kemudian, masukkan air panas. Pastikan air panas tersebut tidak terlalu panas. Ia haruslah 95 ° ke 100 ° fahrenheit ataupun bersamaan dengan suhu badan.

3) Ambil tuala dan bungkus anak kucing tersebut seperti bayi. cuba susukan anak kucing tersebut secara perlahan-lahan.

Tips: Jangan dongakkan kepala anak kucing tersebut, kerana susu mungkin akan masuk ke dalam paru-paru anak kucing tersebut dan boleh menyebabkan kematian.

Cerita Menarik:

air panasAnakbotolkira kiraklik disiniminittuala

Encik Kucing • December 19, 2011


Previous Post

Next Post

Comments

  1. Anie December 21, 2011 - 4:17 pm Reply

    Saya pernah susukan anak kucing yg ditinggalkan ibunya. Masa tu umur dia dlm 2-3 minggu, jumpa tepi jln. Sangat2 ‘bercinta’ nk susukannya… Sampai sakit2 jari, puting botol susu pun habis putus kena gigit. Hehehe. Apa pun, saya cuba buat yg terbaik. Skrg dia minum susu dlm pinggan. 😀

  2. nurmisnan December 23, 2011 - 1:32 pm Reply

    nice sharing here… susah nak dptkan botol susu utk kitty..
    nurmisnan recently posted..Safari live di Tanzania AfrikaMy Profile

  3. ann August 27, 2012 - 4:15 am Reply

    Hai…saya baru jer jumpa anak kucing 3 hari yg lalu. mak kucing dah lari ntah ke mana. sekarang sya hadapi kesukaran menyusukan anak kucing itu sebab 2 ekor tak nak menyusu dan agresif. d paksa bru nak… botol susu yg sya beli dah tk boleh guna sebab anak kucing tu tak pandai nak menyusu. mcm mn cara sya nak susukan anak kucing??

    • Cik Kucing August 29, 2012 - 4:11 pm Reply

      bungkus je anak kucin tu macam baby. pastu susukan dia

  4. DangGebu October 4, 2012 - 6:16 am Reply

    tips yang berguna sekali, kami sedang menunggu2 bila danggebu nak pregnant… hehe, masih muda lagi… belum sampai setahun
    DangGebu recently posted..Misteri Kehilangan Kucing ParsiMy Profile

  5. pqah January 7, 2013 - 10:04 am Reply

    nak tanya..kalau anak kucing tu asyik tolak botol camana eh? setiap kali sy kasi susu diorang still taknak.. risau la ngan kucing ni. kalau xberi susu nanti mati pulak….

  6. safwan May 1, 2013 - 9:15 am Reply

    kucing sye baru beranak buat julung kali nyaa…y bongsu tu kelihatan lemah dn xbermaya slps dilahirkan..hari berikutnye bongsu tu dh mle bergerak2…tp die xmau menyusu…hggelaah hari nih die semakin lemah macam nak nazak da…ape perlu sye buat?…

  7. fya soffya November 28, 2014 - 7:53 pm Reply

    Mcm mna nk dptkan btol susu kucing ni…tmpat sy x ada..

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *

CommentLuv badge