Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

 

susukucing1 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Siapa ada anak kucing, kena baca ni. Nak jaga anak kucing ni bukan senang, macam jaga baby baru lahir. Kalau ada mak kucing senang sikit, tapi kalau anak kucing tu anak yatim piatu, terpaksa la korang menjaganya macam anak korang sendiri.

susukucing4 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Anak kucing yang baru dilahirkan masih terlalu lemah untuk melawan sebarang penyakit. Oleh itu, anak kucing anda perlu mempunyai antibodi di dalam badan. Namun antibodi anak kucing selalunya diperolehi dari induknya sendiri iaitu melalui air susu ibunya. Kolostrum adalah cecair pra susu yang dihasilkan dari puting susu induk setelah melahirkan anak dalam masa 48 jam pertama. Air susu ini berwarna keputihan serta kental dan ia mengandungi protein antibodi, vitamin dan beberapa nutrisi seperti immunoglobin, lactoferrin, lactalbumin, glycoprotein, cytokine dan lain-lain yang berkesan untuk melawan virus seperti bakteria, kulat, alergi dan toksin.

susukucing6 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Kolostrum mengandungi khasiat yang lebih tinggi daripada susu dan ia sebenarnya membekalkan faktor imun untuk menyokong kehidupan dan faktor pertumbuhan bagi menjamin kesihatan dan daya hidup kepada anak kucing anda yang baru lahir.

Antibodi ialah proten yang berbentuk molekul besar yang akan berpecah menjadi kecil di dalam sistem pencernaan. Hanya setelah 24 jam tempoh air susu yang keluar kebiasaannya tidak akan mengandungi kolostrum lagi. Oleh itu anak kucing yang baru di lahirkan harus diberikan susu segera supaya mendapat antibodi yang masih mengandungi kolostrum. Kemudian, barulah kita boleh memberikan vaksin untuk menggantikan antibodi melalui susu induknya. Untuk pengetahuan anda, tidak semua antibodi yang terdapat dalam kolostrum akan memberi kebaikan kepada anak kucing anda. Jika anak kucing yang mempunyai perbezaan jenis darah dengan induknya kolostrum ini boleh mengancam nyawa anak kucing.

susukucing2 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Tempoh kekebalan antibodi dari kolostrum sebenarnya adalah bergantung kepada jumlah antibodi yang terdapat pada induk kucing. Oleh itu jika jumlah antibodi yang terdapat pada induk kucing adalah kurang, maka potensi kekebalan anak kucing juga adalah rendah. Antibodi dalam kolostrum juga dikenali sebagai antibodi maternal. Antibodi maternal yang terdapat pada darah anak kucing akan berkurangan sedikit demi sedikit, dalam tempoh minggu ke 6 – 8.

susukucing3 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Oleh itu anak kucing sebaik-baiknya diberikan vaksin pada umur 9 minggu, agar anak kucing mempunyai kekebalan antibodi yang cukup untuk melawan sebarang penyakit dan seterusnya barulah anak kucing anda diberikan vaksin mengikut jadual.

susukucing5 Tips: Susu Penting untuk Anak Kucing

Ops!!, nanti jangan buat kucing korang macam ni ye hehe

Sumber

 

by

Related Posts

  • Post Image
  • Post Image

6 Responses so far.

  1. Syafiq says:

    Pertama kali tengok susu untuk kucing. Ada jual kat Malaysia ker??

  2. Cik Kucing says:

    ade, boleh tanye kat petshop

  3. CempakaDewiRatnaSari says:

    ak bg susu baby je kt ank kucing ak…tu pn 1jenis tu je…tukar yg lain, die skt…n skrg die dh besar…

  4. aween says:

    macamne kalo ibu kucing tue sendiri x nak bagi anak2 die nyusu? sye ad 3 ekor kitten baru nak masok 2 bulan…

  5. lam says:

    kalau anak kucing tu kte bagi kan susu kotak low fat 2 leh ke?

Social Icons